Stilla veckan 2015: Inte “både och”

Ni kan inte tjäna både Gud och Mammon, säger Jesus vid ett tillfälle. Mammon, pengaguden, den som säger att köpa och att ha är det som gör dig lycklig.
Men den levande guden är något annat.  Han säger: det som kan fylla ditt liv beständigt finns bortom det “naturliga” som man tar fatt i genom sin egen förmåga och kapacitet.
Med de naturliga  förmågorna kan vi göra mycket gott, älska våra vänner och hjälpa dem som behöver. Men det verkligt stora, det är det som övergår naturens förmåga. Det kan inte “göras”, det tas emot. Det är den öppningen som är målet för det kristna livet: “Människan är bara sig själv när hon överskrider sig själv”, som en mystiker sade. Överskrider oss själva – det gör Gud med oss.
När vi överskrider oss själva finns inte “både och” längre: både Gud och Mammon. Det är detta “både och” som perverterar livet och i slutänden kan göra människan egocentrisk och förbittrad.
Överskridandet är: Nu gäller Gud för Guds skull. För att vi älskar det oändliga, kan vi älska både slott och koja, fattig och rik, vän och ovän. Så mycket enklare; att slippa döma sig själv eller andra, att inte bedöma. Att stå med Gud och vara fri, och ändå delta med andra, ja, äntligen delta på riktigt, fullt ut. Att vara avskiljd, “inte av denna världen, min i världen”.
Stilla veckan, påskveckan, där kan man närma sig det mysterium som gör detta möjligt. En man, född av Gud och människa, går hela Vägen, mot döden, genom döden. Förankringen vid Mammon, vid “både och” kapas. Något nytt blir erbjudet oss alla, livet självt, klart som porlande vatten.

br Björn

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s