Sinnlighetens återkomst?

På måndag den 27 november kl 19.30 har vi en föreläsning som heter Sinnlighetens återkomst – om skönhet och njutning i samtiden. Kanske någon undrar varför Dominikanerna ordnar något sånt, vad det har med kristen tro att göra?
Estetiken finns som en del av filosofin sedan 300 år. Den handlar om hur vi kan förstå världen med våra sinnen. Sinnena är något mer än känslor, något som också kan hjälpa att se och förstå bortom det rationella. Sinnena påverkas av ny teknologi och kommunikation så att vi förstår världen  och oss själva på ett nytt sätt, så att världen förändras och vi med den. Idag är det tydligt hur allt estetiseras och vädjar till sinnena, filmer, mobiler, sätt att tala, mode, resor, det handlar om presentation. Men också: kroppen, på en gång mer bild och en idé, och samtidigt mer i fokus för uppmärksamheten. Sinnlighet skildras alltmer direkt och avslöjande utan romantiska filter.
Allt detta påverkar hur vi tror och vad vi tror på. För kristen tro och gemenskap är en del av samhället och uttrycks, nu som alltid genom nutidens sätt att vara.
När allt blir estetik, vad blir det för gemenskap av det?
br Björn

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s