Andens tid 1. – Varför vara tyst? Kan Anden tala?

Om allt var bra i världen eller i mitt liv, då fanns det väl inget behov av Gud? Men det finns ett ständigt pågående våld, öppet många många håll, i vår del av världen mer i form av ett milt undertryckande av det man inte vill se; att vända sig bort från andra, eller att tvinga sig själv till anpassning i en grupp, bara för att ta två exempel. Våld i en form som man kanske inte brukar kalla för våld.
Gud, det är han som upphäver våldet och som ger mod att leva svåra situationer,  att inte ge efter för våld, att inte svara med våld.

“- Vad ni ber Fadern om i mitt namn, det skall ni få.” – Se där en verkligt glad nyhet. Jesus säger det här när han skall lämna världen, och han pratar om möjligheten att leva i Anden, Guds ande, i hans Ande.
Leva i Anden? Då skall jag uttrycka mig klart och tydligt  – be – med det som är min verkliga längtan. Vad det nu kan vara ? Skall det vara med ord? Man skall inte be med överflöd av ord, säger han på ett annat ställe. Skall jag vara tyst då?
Aj, aj än en gång funkar inte riktigt logiken. Något med hjärtat, alltså det som är mig närmast, men också närmast Gud?
Ett förslag: Man måste verkligen tala. Om jag talar och gör det med allvar och utan att helt kontrollera mig, så säger jag plötsligt saker jag inte visste fanns inom mig, sorg, ilska, glädje eller något. Eller en tanke jag inte visste jag hade.
Be i mitt namn – Tala! Att uttrycka sig!  – Det verkar vara viktigt för gemenskapen med Gud.

Ur Jesu avskedstal till sina lärljungar:
…En kort tid och ni ser mig inte längre, ännu en kort tid och ock ni skall se mig igen.. Sannerligen, jag säger er: ni kommer att gråta och klaga, men världen skall glädja sig.  Ni kommer att sörja, men er sorg skall vändas i glädje. När en kvinna skall föda, har hon det svårt, för hennes stund har kommit. Men när hon har fött sitt barn, minns hon inte längre sina plågor i glädjen att en människa har fötts till världen. Nu har ni det svårt. Men jag skall se er igen, och då skall ni glädjas, och ingen skall ta er glädje ifrån er. . Den dagen kommer ni inte fråga mig om någonting. Sannerligen, vad ni ber Fadern om i mitt namn, det skall han ge er.  Johannes 16:20-24
Fortsättning följer!

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s