Andens tid 3. – Hur kan jag se vad som är viktigt? -och be?

Be – och föd fram Gud i världen.
– Att börja tala, med allvar och intensitet, där började den här serien.
Problemet är att ofta har man ingen aning om vad man egentligen känner eller vad som är viktigt i livet, vad man längtar efter. Kanske säger jag lite allmänna fraser i bönen, att jag vill vara lycklig eller inte vara ensam. Det blir liksom inget, bara lite ord. Mitt tal och uttryck är för platt och för vagt för att något skall hända. Jag vet inte vad jag känner egentligen. Efter ett tag kanske man ger upp och då blir det inget mer. Eller så förstår man att något mer behövs. Det måste finnas något som jag inte känner till .
Hur lämnar man de allmänna orden? Man har sin trötta morgnar, sina problem att koncentrera sig, sin längtan bort mot något annat.
Sen har man alla sätt att komma undan den verkligheten. Jag kan fylla dagen med massor av aktivitet. Jag kan se till att aldrig vara ensam. Jag kan hela tiden ge mig små presenter, lite godis, cafébesök, resplaner. Jag kan hela tiden vara uppkopplad på sociala medier, vara tillgängligt och kolla på alla möjliga grejer på nätet, alltid ha musik på. Alltså: massor av sätt att undvika. Undvika vad? Det kan jag inte se  – inte förrän jag tar bort, skalar av, stänger ner. Åh, impulserna är så invanda och det ger en omedelbar lättnad.  Så det kräver en del.
Detta kan vara är en ensam väg. Att man åtminstone tar en längre stund varje dag och inte gör något, bara sitter framför Gud och lyssnar in i tystnaden, en kort mening i början och sedan bara sitta.
En gemenskap som DOMINO kan användas på vägen. En plats där man tillsammans stannar av och undersöker lite mer av livet, tar en paus från det vanliga sättet att prata. Stunder i tystnad tillsammans, en halvtimme.
Sen kan följa tid där man verkligen lyssnar på varandras erfarenheter, vad man är rädd för, vad man egentligen brinner för.
Ja, det är en paradox igen  – för att verkligen kunna tala – be – och uttrycka sig,  så skall man först bli tyst. När skvalet upphör, då börjar födseln.
Fortsättning följer!

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s